Tepelka Viessmann

logo |  | Viessmann
Logo Viessmann - přes 100 let odkazu v oblasti vytápění a chlazení

BLOG

Jak rychlá je návratnost investice do tepelného čerpadla?

S rostoucími cenami energií hledají majitelé domů úsporná (a často už i ekologická) řešení, která zároveň poskytují pohodlí a spolehlivost. A jsou to právě tepelná čerpadla, která se v posledních letech stala jedním z nejpopulárnějších způsobů moderního vytápění. Nicméně pořízení této technologie představuje na začátku poměrně větší investici. A je tedy přirozené se ptát, za jak dlouho se nám vynaložené peníze do tepelného čerpadla vrátí. Jaká je návratnost tepelného čerpadla?

Tepelné čerpadlo pro vysoce efektivní vytápění

Tepelná čerpadla jsou známá svou vysokou efektivitou. Dokážou totiž vyrobit více tepelné energie, než kterou potřebují pro svůj provoz. Laicky řečeno, za každou dodanou 1 kW vyrobí tepelné čerpadlo teplo, na jehož výrobu byste potřebovali klidně i 4 kW elektrické energie. 

Tepelné čerpadlo versus vytápění plynem

Určujícím faktorem návratnosti v případě pořízení tepelného čerpadla je technologie, kterou aktuálně používáte k vytápění. Pokud vytápíte svoji nemovitost plynovým kotlem, může úspora ve vytápění a ohřevu teplé vody vycházet dle tepelné ztráty a typu domu přibližně na 20 000 Kč ročně. Investice do tepelného čerpadla se tak může v průměru vrátit do 6 až 8 let. 

Tepelné čerpadlo versus vytápění elektřinou

V případě přechodu z elektrokotle nebo z elektrických přímotopů je návratnost ještě rychlejší. Vysoká spotřeba elektřiny při tomto druhu vytápění dokáže ušetřit až 45 000 Kč ročně. Vaše investice do tepelného čerpadla se vám tak průměrně vrátí do pouhých 5 let. 

Zvýhodněná sazba elektřiny u dodavatele energií 

Návratnost vaší investice se ale může zrychlit ještě díky dalším výhodám. Pokud totiž využíváte tuto vysoce úspornou technologii, můžete si u svého dodavatele energie zažádat o zvýhodněnou sazbu. Ta se pak vztahuje nejen na výrobu energie pomocí vašeho tepelného čerpadla, ale na veškerou spotřebu elektřiny ve vaší domácnosti. 

Nová zelená úsporám i pro tepelná čerpadla

Další významnou pomocí jsou dotační programy jako Nová zelená úsporám. Můžete totiž získat dotaci v rozsahu 80 000 až 140 000 Kč podle druhu tepelného čerpadla. A týká se to různých druhů čerpadel! Tedy např. tepelná čerpadla s teplovodním systémem vytápění a přípravou teplé vody nebo bez přípravy teplé vody, tepelná čerpadla pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FVE systému.  

Snížená sazba DPH na pořízení tepelného čerpadla

Zároveň vás určitě potěšíme i s informací, že Vláda České republiky letos přichází s významnou změnou v oblasti daně z přidané hodnoty. Od 1. 1. 2024 pořídíte fotovoltaiku a tepelná čerpadla za ještě výhodnějších podmínek. Snížení sazby DPH z 15 % na 12 % se totiž týká právě i oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Výše investice do tepelného čerpadla

Ceny tepelných čerpadel závisí na výkonu i zvoleném druhu tepelného čerpadla, tedy například čerpadlo vzduch-voda, vzduch-vzduch, země-voda atd. Například tepelné čerpadlo Viessmann Vitocal 200-S 8 kW vzduch-voda s průtokovým elektrickým ohřívačem, které je jedním z nejprodávanějším na českém trhu, pořídíte za přibližně 190 000 Kč. 

Cena montáže tepelného čerpadla

Samozřejmě k samotnému zařízení musíte připočítat i montáž tepelného čerpadla. Instalace tepelného čerpadla je pro zkušenou instalační firmu jednoduchou operací. Jedná se vlastně o propojení jednotlivých zařízení tepelného čerpadla do funkčního topného celku. Většinou se cena montáže pohybuje od 50 000 do 100 000 Kč. Vždy je ale individuální podle konkrétního projektu.

TIP: Cenu tepelného čerpadla podle typu nemovitosti a užitné plochy si okamžitě můžete spočítat v naší rychlé kalkulačce.

Tepelná čerpadla bodují provozními náklady

Téma návratnosti tepelného čerpadla je bezpochyby klíčové při zvažování investice do tohoto druhu vytápění, avšak potenciální zákazníci by měli především posuzovat provozní náklady. Tepelná čerpadla nabízí nejen spolehlivý zdroj energie, ale z hlediska provozních nákladů představují bezkonkurenční řešení. Investice do čerpadla se tak v průběhu let vrátí, díky sníženým nákladům na vytápění.