Tepelka Viessmann

logo |  | Viessmann
Logo Viessmann - přes 100 let odkazu v oblasti vytápění a chlazení

BLOG

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch: co byste měli vědět

Stále více domácnosti hledá způsoby, jak snížit náklady na vytápění. Jednou z cest jsou úspornější a ekologičtější tepelná čerpadla, která využívají teplo z okolního prostředí. Víte, jak funguje tepelné čerpadlo vzduch-vzduch?

Jaký princip tepelného čerpadla znamená označení vzduch-vzduch?

Existuje několik typů tepelných čerpadel, která se rozlišují pomocí pojmenování: tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, tepelné čerpadlo vzduch-vodatepelné čerpadlo země-voda apod.

První slovo značí, odkud zařízení teplo získává a za spojovníkem (případně lomítkem) pak, jakým způsobem teplo předává dál. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch využívá teplo ze vzduchu zvenku a poté jím ohřívá vzduch uvnitř budovy. Ohřívá tudíž přímo vzduch bez prostřednictví dalšího topného systému. To je rozdíl proti TČ vzduch-voda, které ohřívá vodu v radiátorech či podlahovém vytápění. De facto jde o klimatizační jednotku. Díky neustálému vývoji klimatizace dnes umí nejen chladit, ale také vytápět, a to až do venkovních teplot -25 °C. 

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch se skládá ze dvou jednotek, vnější a vnitřní, které by měly být umístěny co nejblíže sobě. Ta vnitřní přitom může být umístěna ve stropě, na stěně i na podlaze. 

Výhody tepelného čerpadla vzduch-vzduch

  • Jednoduchá a rychlá instalace.
  • Úsporný způsob vytápění – ušetříte až 70 % nákladů na vytápění.
  • Odvlhčuje a čistí vzduch.
  • V létě s ním můžete i chladit.

Nevýhody TČ vzduch-vzduch

  • Nedá se jím ohřívat voda.
  • Nehodí se pro domy s větším počtem menších místností – počet vnitřních jednotek je omezený.
  • Vnitřní jednotka je hlučnější při provozu na plný výkon.
  • Topný faktor je proměnlivý v závislosti na venkovní teplotě.
  • Přenos tepla/chladu je realizován pomocí proudění vzduchu.
Ideální doplňkový zdroj tepla

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch můžete využít jako doplňkový zdroj tepla pro domy a byty vytápěné elektřinou, kde dokáže výrazně snížit výdaje za elektřinu. Během topné sezóny vytopí tepelné čerpadlo spolehlivě celý dům nebo byt a stávající zdroj tepla jej v případě potřeby pouze doplní.

Ideální tepelné čerpadlo pro chatu nebo chalupu

Pořiďte si do ní tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, které vám zde poslouží jako primární zdroj tepla. V době vaší nepřítomnosti temperuje celý objekt na 10 °C. Ovládat se dá i na dálku pomocí mobilní nebo webové aplikace a vy tak po vašem příjezdu nebudete muset čekat až se objekt vytopí.

Kolik stojí tepelné čerpadlo vzduch-vzduch?

Jak už jsme zmínili výše, náklady na pořízení tohoto systému patří k těm nejnižším. Cena tepelného čerpadla vzduch-vzduch se pohybuje v rozmezí 25 000 až 50 000 Kč, a to včetně montáže. Pro porovnání, orientační cena tepelného čerpadla vzduch-voda je 220 000 až 350 000 Kč.

Příklad: Na kolik vás vyjde topná sezóna?

Při využívání sazby D57d ve vysokém tarifu aktuálně zaplatíte za 1 kWh zhruba 6,50 Kč. Cena 1 kWh se každopádně liší podle konkrétní sazby elektrické energie, tarifu a vašeho dodavatele.

Tepelné čerpadlo energetické třídy A++ spotřebuje za 1 hodinu topení 1,1 kWh, což vychází na 7,15 Kč.

Pokud budete topit 12 hodin denně, pak vás bude stát 1 den vytápění 85,80 Kč. Topná sezóna trvá cca 180 dní. Provoz tepelného čerpadla vás tedy vyjde orientačně na 15 444 Kč ročně.