Tepelka Viessmann

logo |  | Viessmann
Logo Viessmann - přes 100 let odkazu v oblasti vytápění a chlazení

BLOG

Tepelné čerpadlo jako vhodné řešení pro vytápění domu, dřevostavby i chalupy

Hledáte efektivní, ekonomické a ekologické řešení pro vytápění vašeho bydlení? Všechny tyto požadavky splňují vysoce účinná tepelná čerpadla. Dokážou totiž nejen efektivně využívat energetické zdroje, ale zároveň snížit provozní náklady a poskytovat vysoký komfort vytápění. V tomto článku vám ukážeme, jak tepelná čerpadla fungují a proč jsou ideální volbou pro různé typy staveb, včetně chalup a dřevostaveb.

Klasické typy vytápění končí

Všude okolo sebe vidíme, že se stále více lidí snaží o úsporný styl života. S tím samozřejmě souvisí i otázka efektivního vytápění bydlení. Tradiční metody vytápění, jako jsou kotle na tuhá paliva, plynové kotle či elektrokotle, postupně ustupují moderním a efektivnějším technologiím. Mezi ty patří například fotovoltaické elektrárny nebo právě tepelná čerpadla.

Vysoká efektivita tepelných čerpadel

Tepelná čerpadla nabízejí řadu výhod. Nejenže jsou energeticky účinná, ale také výrazně snižují provozní náklady a mají minimální ekologický dopad na životní prostředí. Na rozdíl od tradičních způsobů vytápění, jako je plyn, elektřina nebo uhlí, dokážou tepelná čerpadla vyrobit více tepelné energie, než kterou potřebují pro svůj provoz. 

Za každou dodanou 1 kW vyrobí tepelné čerpadlo teplo, na jehož výrobu byste potřebovali 4 kW elektrické energie. S možností snížení nákladů až o 70 % se tepelná čerpadla stávají stále lákavější investicí nejen pro zděné domy, ale i pro ostatní typy bydlení. 

Návratnost investice do tepelného čerpadla

Podle vašeho typu současného vytápění je lákavá i návratnost investice do tepelného čerpadla. V případě plynového kotle ušetříte až 20 000 Kč ročně a návratnost se pohybuje okolo 6 až 8 let. V případě přechodu z elektrokotle je roční úspora ještě zajímavější – až 45 000 Kč ročně. Už za 5 let tak můžete mít svou investici doslova doma. 

Samotná úspora a efektivita ale není jediným faktorem v rychlé návratnosti vaší investice. Při pořízení tepelného čerpadla si můžete u dodavatele energie zažádat o zvýhodněnou sazbu, která se vztahuje na veškerou spotřebu elektřiny v domácnosti. Další výhodou je státní dotace 80 000 až 140 000 Kč podle typu čerpadla. Nebo vás také potěší snížení sazby DPH na 12 % v oblasti obnovitelných zdrojů energie od 1. 1. 2024.  

Jak topit v dřevostavbě či chalupě? I zde je vhodné tepelné čerpadlo

Ale ani vlastníci dřevostaveb nebo chalup nemusí rezignovat na moderní technologie pro vytápění, když se ptají, čím topit. Tepelných čerpadel existuje celá řada druhů a s různým výkonem. Už teď si můžete v naší online kalkulačce vypočítat tepelné čerpadlo podle typu vaší nemovitosti a užitné plochy. Uvidíte tak, že tepelná čerpadla jsou ideální volbou pro každého, ať už ve městě, nebo na venkově.  

TIP: Tepelné čerpadlo je vhodné řešení vytápění také pro rekonstruované budovy. Přečtěte si více v našem článku.

Tepelné čerpadlo může být ještě efektivnější 

Je jasné, že efektivita tepelného čerpadla závisí i na parametrech vaší nemovitosti a správné optimalizaci systému. Novostavby postavené z nejnovějších stavebních a izolačních materiálů jsou tak určitě lépe připraveny pro co nejefektivnější provoz vašeho čerpadla

Ale ani u hůře zateplených domů, dřevostaveb či chalup nemusíte zoufat. S odborníky na tepelná čerpadla vždy najdete zařízení, které bude na míru odpovídat vaší situaci a bude vám stále bohatě nabízet ekonomickou i ekologickou úspornost.

 

Tepelné čerpadlo je dobrou volbou pro každého 

Na výše uvedených řádcích vidíte, proč je tepelné čerpadlo vynikající volbou pro každého, kdo hledá efektivní, ekonomické a ekologické řešení svého vytápění. Investice do této moderní technologie se vám navíc rychle vrátí díky výrazně nižším provozním nákladům, aktuálně běžícím dotačním programům nebo snížené sazbě DPH. 

První krok k efektivnímu a šetrnému vytápění je navíc v naší rychlé kalkulačce velmi jednoduchý.